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What is the relevant period?

The relevant period is the length of time, measured in 
weeks, which is used to average a worker’s earnings to 
determine PIAWE.

The scheme agent will need to determine the date from 
which a relevant period commences, and then determine 
which of the weeks, and associated earnings, from within 
this duration will be included in the calculation of PIAWE.

The commencement date of the relevant period will be 
influenced by a number of factors. For detailed information 
on how relevant periods are determined please go to the 
PIAWE – Relevant period fact sheet.

How many weeks of payroll information 
are required to calculate pre-injury average 
weekly earnings (PIAWE)?

The relevant period can be up to a period of 78 weeks prior 
to the date of injury. An employer may be asked to provide 
up to 78 weeks of payroll information. 

What type of information should be provided 
to the scheme agent to determine PIAWE?

Evidence of earnings for the relevant period and the 
amount and type of leave is necessary in all cases, but 
other information will vary depending on individual 
employment circumstances. 

If the worker is employed by more than one employer at 
the time of the injury then earnings and leave from all jobs 
will be required. 

It is also important to complete a “Calculating pre-injury 
average weekly earnings” form. For further detailed 
information on what type of information you need to 
provide please see the PIAWE fact sheets available on the 
icare website.

Are shift allowances included in pre-injury 
average weekly earnings (PIAWE)?

If a payment is determined to be in relation to a shift 
allowance then the weekly amount of these payments is 
included in the PIAWE calculation, if these allowances were 
received during the relevant period. The shift allowance 
component of PIAWE is payable to the worker for the first 
52 weeks of weekly payments, provided that had it not 
been for the injury, the worker would have continued to 
perform work that attracted a shift allowance.

Allowance payments forming part of a workers’ ordinary 
earnings (base rate of pay) that are determined to be 
monetary allowances or separately identifiable amounts 
are excluded from PIAWE.

Is overtime included in pre-injury average 
weekly earnings (PIAWE)?

If a worker would have continued to perform overtime, if it 
weren’t for the injury, then the worker’s overtime payments 
for up to 52 weeks prior to the date of injury will be 
included in the worker’s PIAWE. 

Overtime is payable in the first 52 entitlement weeks of 
weekly payments, after the date of injury.

Why is the overtime & shift allowance 
components of PIAWE removed after 52 
entitlement weeks?

Section 44C(1)(b) of the Workers Compensation Act 1987 
only allows for overtime and shift allowance payments to 
be paid in the first 52 entitlement weeks of weekly payments.

Are bonus payments included in pre-injury 
average weekly earnings (PIAWE)?

No, bonus payments are not included in the calculation of 
PIAWE. Section 44G(1)(a) of the Workers Compensation 
Act 1987 instructs scheme agents to exclude bonus 
payments from the worker’s PIAWE.

The following compilation of questions has been 
created based on actual situations experienced by 
case managers and technical advisors within the NSW 
Workers Compensation Scheme. 

The list of questions reflects the kind of queries that 
both employers and workers are most likely to ask in 
relation to the calculation of pre-injury average weekly 
earnings (PIAWE).

The scope of these FAQ’s is restricted to PIAWE and 
does not include questions related to case management.

Frequently Asked Questions (FAQs) 
for workers and employers 

PIAWE 
FAQs for workers and employers 



2

Are commissions included in pre-injury 
average weekly earnings (PIAWE)?

Yes, commissions are included in the calculation of PIAWE. 
Commissions are calculated based on what the worker 
earned during the relevant period and are averaged to 
determine a weekly sum. 

If a worker is only paid a piece rate and  
does not earn an hourly rate, how is  
pre-injury average weekly earnings  
(PIAWE) determined?

All piece rates are considered during the relevant period. 
The amounts are averaged over the relevant period and a 
weekly sum is determined to calculate the PIAWE.

If a worker pays extra tax each week because 
they have a HECS debt, how will this effect  
pre-injury average weekly earnings (PIAWE)?

PIAWE is based on gross earnings (before tax earnings), 
therefore a HECS debt does not affect the worker’s PIAWE.

If the employer pays the worker directly, they will deduct 
the extra tax on the worker’s behalf. However, if the 
scheme agent pays the worker directly the worker will 
need to advise their case manager to discuss arrangements 
to deduct the additional tax on their behalf.

If a worker is currently working through 
an apprenticeship, how will this effect pre-
injury average weekly earnings (PIAWE)? 

If the worker is working through an apprenticeship their 
PIAWE will be calculated based on what they would 
be paid as an apprentice at the rate that was current 
at the time of their injury. The worker’s PIAWE will be 
increased in line with the worker’s normal apprenticeship 
salary increases, as required by the terms of the worker’s 
employment contract or award. 

For example, should a contract or award instruct that 
the apprentice is to receive an increase in their wage at 
each anniversary of their apprenticeship for 3 years, then 
following the injury should weekly payments continue 
to be paid, the PIAWE will be recalculated based on this 
increase at each anniversary of their apprenticeship as if 
the injury had not occurred, until they reach the stage that 
the highest rate is payable.

If a worker is currently working through a 
traineeship how will this effect pre-injury 
average weekly earnings (PIAWE)?

If the worker is working through a traineeship, their PIAWE 
will be calculated based on what the worker would be 
paid at the time of the injury. The worker’s PIAWE will 
be increased in line with their normal traineeship salary 
increases as required by the worker’s employment contract 
or award. 

For example should a contract or award instruct that the 
trainee is to receive an increase in their wage at each stage 
in their scheduled training, then following the injury should 
weekly payments continue to be paid, the PIAWE will be 
recalculated based on this increase at each stage as if the 
injury had not occurred until they reach the stage that the 
highest rate is payable.

If a worker is self-employed, what 
information is required to calculate pre-
injury average weekly earnings (PIAWE)?

If the worker is self-employed they need to first qualify as a 
“deemed worker” under Schedule 1 of the Workplace Injury 
Management and Workers Compensation Act 1998 to  
claim compensation. 

If they qualify as a deemed worker then it is useful to 
provide payroll information, copies of tax returns, PAYG 
activity statements and bank statements. It is worthwhile if 
the scheme agent has permission to speak to the worker’s 
accountant to speed up the process in obtaining the 
necessary information to establish PIAWE.

If a worker is a working director, what 
information is required to calculate pre-
injury average weekly earnings (PIAWE)?

Any payroll information, copies of tax returns, PAYG 
activity statements and bank statements are good sources 
of evidence. It is worthwhile if the scheme agent has 
permission to speak with the worker’s accountant to speed 
up the process in obtaining this information to establish 
PIAWE.

If a worker has no capacity to work, will they 
be compensated for any profit / loss of his/
her company?

The worker’s PIAWE is based on wages earned. Scheme 
agents cannot consider profit and loss of a business, or 
revenue of a business to calculate PIAWE.
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If a worker was due to commence a new role 
after the date of injury, which would have 
entitled them to a pay increase. Will the 
worker be compensated for this?

If the worker has written confirmation prior to the date 
of injury that a new role was to commence at a date after 
the worker’s injury, then the PIAWE will be calculated 
according to the new salary. 

A verbal confirmation is not acceptable. Written advice 
from the worker’s employer confirming the appointment to 
the new role will be required as evidence.

If a worker has “salary sacrifice” 
arrangements in place with their employer, 
is this considered when calculating PIAWE?

Yes, in some circumstances, salary sacrifice can be 
considered as a non-pecuniary benefit and included in the 
calculation of PIAWE. 

In order to ensure that the salary sacrificed amount, 
as requested by the worker, is assessed correctly, the 
employer must provide information including details of the 
arrangement to the scheme agent.

If a worker has worked public holidays and 
had days in lieu, does this effect pre-injury 
average weekly earnings (PIAWE)?

If, during the relevant period a worker was paid penalty 
rates for working on public holidays, those rates will be 
factored into the calculation of PIAWE. 

In calculating PIAWE, a worker is paid on the basis of 
ordinary hours worked. A Fair Work Instrument will identify 
the ordinary hours for a given type of employment.

Why is an employment contract / award 
details required?

To ensure an accurate calculation of PIAWE, scheme 
agents need to refer to the best evidence available. The 
employment contract / award provides specific information 
about a worker’s employment conditions, including salary 
and allowances – critical information for the determination 
of PIAWE. Each workers situation must be assessed on a 
case by case basis.

How does maternity leave / parental leave 
/ carer’s leave / study leave affect the 
calculation of PIAWE?

The calculation of PIAWE takes into consideration periods 
of annual leave, other paid leave and unpaid leave.

Any weeks containing unpaid leave will be excluded  
when calculating ordinary earnings. Weeks containing 
unpaid leave and other paid leave (except annual leave)  
are excluded when calculating overtime and shift 
allowance payments.

Please also see the icare “PIAWE – Ordinary Earnings”, 
“PIAWE - Leave” and “PIAWE - Overtime and Shift 
Allowance” fact sheets for further information on the 
exclusion/inclusion of unpaid/paid leave.

How does purchased leave affect the 
calculation of PIAWE?

Annual leave is included in the relevant period when 
calculating PIAWE. Purchased leave arrangements should 
not affect the calculation of PIAWE.

If a worker has more than one job at the time 
they were injured, how is PIAWE calculated?

Earnings for each job should be provided to the scheme 
agent, regardless of where the injury occurred. 

Depending on the specific circumstances, PIAWE can be 
calculated based on the earnings from one or all of the jobs.

How do I provide the value of the non-cash 
components of my salary package  
(fringe benefits)? 

The scheme agent will need to gather appropriate 
information to determine the value of any non-pecuniary 
benefit (NPB) that a worker has received during the relevant 
period. This is regardless of whether or not the worker 
continues to receive the NPB after the date of their injury.

The scheme agent will ask for the value of the NPB. The 
value is to be determined by considering the value ‘that 
would be the value as a fringe benefit for the purposes of 
the Fringe Benefits Tax Assessment Act 1986…’.

The Fringe Benefits Tax Assessment Act 1986 is used as 
the guide for the value, irrespective of whether the NPB is 
subject to Fringe Benefits Tax (FBT), or is exempt.

If you are a worker, then you should approach your 
employer as they should be able to provide these details  
to your case manager.
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If you are an employer, then you will need to provide the 
details of any non-cash components of a worker’s salary 
package (fringe benefits). You need to provide detail of the 
non-cash components of a worker’s salary even if it is not 
considered a fringe benefit or you are exempt from fringe 
benefits tax.

If the non-cash components do not attract fringe benefits 
tax or you are exempt from fringe benefits tax you are 
still required to provide the value that would be used to 
calculate it as a fringe benefit.

If the NPB is certain residential accommodation that is not 
subject to FBT, your case manager will need to determine 
its value based upon ‘…the amount that would reasonably 
be payable for that accommodation, or equivalent 
accommodation in the same area, in respect of that week 
if it were let on commercial terms’. In this case your case 
manager will do the research to establish the ‘reasonably 
payable’ value; however they will need to ask information 
about the type of accommodation to ensure they can 
establish equivalent accommodation value.

What happens if a non cash benefit (e.g. a 
car) is taken away once an injury occurs?

The monetary value of the car is factored into the PIAWE 
and remains part of the PIAWE even if a worker no longer 
has use of the car. 

If a worker continues to have the use of the car after the 
injury, then the associated value would be the ‘deductible 
value’ “D” when weekly payments are being calculated. If 
the car is taken away after the injury, the value will still be 
included in PIAWE, however there will be no ‘deductible 
value’ for the car when calculating weekly payments.

How does salary sacrifice for 
superannuation affect PIAWE calculation?

PIAWE is calculated based on gross earnings (before 
tax); therefore PIAWE is calculated before any voluntary 
superannuation deductions have occurred. Any  
salary sacrifice for superannuation should not affect the 
PIAWE calculation.

Is compulsory employer superannuation 
included in PIAWE?

Compulsory employer contributions to superannuation are 
not included in the PIAWE calculation.

If a worker was undergoing a university 
course at the time of the injury and the 
employer was paying for the course, is the 
worker still entitled to these course fees? If 
so, who now pays for it?

If the university course fees form part of a worker’s total 
gross salary package or are part of a salary sacrifice 
arrangement, they would be considered a non-pecuniary 
benefit. This forms part of PIAWE and remains part of 
PIAWE whether a worker continues in the course or not. 

If a worker continues study after the injury, the study 
fees would be deducted from the PIAWE, providing the 
employer continues to pay the educational institution on 
behalf of the worker. If the worker commences paying the 
institution directly, the fees would not be deducted from 
the PIAWE.

What if a worker disagrees with their  
PIAWE calculation?

A worker can request a review of their PIAWE calculation 
at any time, as the determination of PIAWE is a work 
capacity decision.

Scheme agents will provide written confirmation of the 
PIAWE determined for a worker. This work capacity decision 
will include the process for them to request a review of the 
PIAWE decision if they disagree with the outcome. 

Only a worker can request a review of a work capacity 
decision. If an employer has questions about the PIAWE 
decision they should discuss these with the scheme agent.

How long does it take to determine PIAWE?

PIAWE will be determined within 7 days of notification 
of an injury to the scheme agent (unless the claim is 
reasonably excused). If a scheme agent has not received 
the required information to calculate PIAWE, the minimum 
award for the occupation may be used so that an initial 
wage payment can be made within 7 days. 

If the scheme agent receives further information, the 
PIAWE may need to be recalculated using the additional 
information provided. If this is the case, the scheme agent 
will make another work capacity decision communicating 
the new PIAWE.

Ensuring that accurate information is provided to the 
scheme agent as early as possible will enable PIAWE to be 
determined correctly and efficiently.
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How long does a worker or employer have to 
provide the information to the scheme agent 
to assist them to calculate PIAWE?

Scheme agents must make a payment of compensation to 
a worker within 7 days of notification of an injury (unless 
there is a reasonable excuse not to do so). Therefore they 
need to make a decision about PIAWE within 7 days. Any 
delays may result in an incorrect PIAWE being calculated. 

It is therefore important to provide accurate and detailed 
information to the scheme agent as soon as possible to 
enable PIAWE to be determined correctly and efficiently.

Will volunteer work be considered when 
calculating PIAWE?

No, unpaid volunteer work is not considered when  
calculating PIAWE.

Are earnings for part time and casual jobs 
considered, or are earnings considered only 
for full time jobs?

Scheme agents require earnings information for all jobs, 
regardless of whether they are casual, part time or full time.

For workers who are paid “cash in the 
hand”, how is PIAWE calculated?

Scheme agents will require written evidence of earnings. 
To calculate PIAWE, acceptable sources of evidence 
include pay slips from the employer, tax returns lodged 
with the Australian Tax Office (ATO), a copy of the worker’s 
employment contract that stipulates their earnings. 

If you have any further questions concerning PIAWE, 
please refer to PIAWE fact sheets or contact your scheme 
agent for further assistance.
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